איך תעזור לעובד שנתון להצקות או התעמרות בעבודה? – הגשת עזרה ראשונה

איך תעזור לעובד שנתון להצקות או התעמרות בעבודה? – הגשת עזרה ראשונה

תופעת ההתעמרות בעבודה חוצה מגזרים ונפוצה מכפי שחושבים. אנו קוראים לה "המגפה השקטה במקומות העבודה" כי היא פוגעת ב 1 מכל 4 עובדים ובנוסף לפגיעה בעובד עצמו, פוגעת במרקם החברתי ובפרודוקטיביות הארגונית.

בדרך כלל, התהליך של ההצקות וההתעמרות הוא הדרגתי ומאוד מניפולטיבי מצד המציק התופס את מושא הצקותיו כמו ברשת כורי עכביש. כתוצאה מכך, לוקח לאותו עובד זמן להבין שהוא משמש מושא להצקות שיטתיות.
מניסיוננו, ככל שהתופעה מזוהה מהר יותר, כך קל יותר לצאת מהמצב ולא לשלם את המחירים הכבדים שההתעמרות גובה.
בד"כ כאשר העובד מודע למצבו, הוא כבר נמצא בשלב בו הוא פגוע, שחוק ומרוקן מכוחות. לא פעם הוא מתחיל להאמין שהוא באמת גרוע, חסר יכולת ועלוב כמו שהאדם אשר פוגע בו טוען.
אם אתה רופא משפחה, בן/בת זוג או חבר קרוב ואתה מזהה אצל המטופל / הקרוב לך: דיכאון, חרדה, בעיות שינה, ירידה בתיאבון, הפרעות עיכול, תלונות על מחושים, עייפות ומותשות, נטייה להסתגרות, אובדן שמחת החיים, חוסר ריכוז, דובב את האדם ושאל אותו מה קורה בעבודה. התכונן לכך שלא פעם תתקל בסירוב לשוחח על העבודה.

אם האדם נתון להצקות או התעמרות בעבודה יתכן כי:

  • הוא חש בודד ואינו מאמין שיש מי שיכול לחלץ אותו
  • שלא יאמינו לו
  • הוא מתבייש לספר עד כמה הוא מפוחד ופגוע
  • הוא נמצא בהכחשה עצמית
  • הוא מאמין שזהו מצב זמני ובר חלוף

קח בחשבון כי לקורבן ההצקות או ההתעמרות בעבודה נגרם נזק נפשי (ובהמשך גם גופני), בעיני הוא משול לאדם שנשרף וכל נגיעה בעור שלו מייסרת אותו, ומכאן נגזרת דרך העזרה שלך.

א. שאל, הקשב וגלה אמפטיה. אל תבקר אותו ואל תשלול את הרגשתו. תגובות כמו "זה בטח לא נורא כמו שאתה מספר…" "אתה מגזים", "אתה דפוק! מה פתאום אתה נותן לו.." וכדומה ממש לא יעזרו. את המשפטים האלה וקשים מהם, קרבן ההתעללות כבר אמר לעצמו.

ב. חזק את הקורבן, ציין בפניו את החוזקות, האיכויות והיכולות שאתה מכיר ומוקיר. הזכר לו איך הוא תפקד והרגיש לפני תחילת ההצקות.

ג. הבהר לו כי מה שקורה אינו באשמתו ושהוא נתון להצקות או התעמרות שיטתית. עצם מתן השם לתופעה גורם להקלה. הקורבן מרגיש שהוא לא פרנואיד, לא מטורף, לא אפס חסר תקנה. למה שהוא חווה יש שם, ולמרות שהתופעה כל כך מכוערת, היא מוכרת. הוא לא הזמין אותה ואין לו כל אשמה בה.

ד. שאל איך אתה יכול לעזור, אך אל תנסה "לתפוס פיקוד" ואל תתנדב להיכנס לעשייה, גם אם אתה משוכנע כי נגרם כאן עוול ואי צדק מקומם. למרות הרצון הטוב, אתה יכול להחריף את הבעיה.

ה. קרא חומרים, למד על התופעה, והפנה את העובד הנתון להצקות לקרוא גם כן. התייעץ איתנו.

ו. ראה בתאום עם העובד אם ניתן לייצר קבוצת תמיכה קרובה לעזור לו.

ז. בידקו יחד את האופציות: עזיבה? התמודדות?

ח. שיקלו פניה לליווי מקצועי.

"התעמרות והתעללות במשפחה היא דבר נורא, כך גם הצקות והתעמרות בגן הילדים, ובבית הספר. התעמרות במקום העבודה היא דבר נורא לא פחות".

רכישת ספר

חדש!

הספר "התעמרות בעבודה"
לדעת - להכיר - להתמודד

This will close in 0 seconds