מהי התעמרות בעבודה?
התעמרות בעבודה היא התנהגות פוגענית המופנית כלפי אדם באופן חוזר ונשנה, לא כאירוע "חריג" וחד-פעמי אלא במספר אירועים נפרדים היוצרת עבור האדם סביבה עוינת, פוגענית, כוחנית ודורסנית במסגרת יחסי עבודה.
התנהגות מתעמרת מתבטאת באופנים שונים לרבות השפלות, הקטנת ערך, הפעלת מניפולציות רגשיות, שקרים, גזלת קרדיט, הפצת שמועות שווא זדוניות, בידוד מקצועי ובידוד חברתי, צעקות, איומים, מידור, הכשלה ועוד.
התעמרות בעבודה ממררת את חייהם של אלפים, פוגעת בנפשם, בבריאותם ובאיכות חייהם והופכת את מקום העבודה עבורם לגיהינום מתמשך. ההתעמרות מזיקה לכל המעורבים במקום העבודה – לא רק לעובדים החווים זאת אלא גם לארגון / עסק שנגרמים לו נזקים כלכליים ותדמיתיים עצומים. המשק הישראלי מאבד מעל 2 מליון ימי עבודה בשנה, כל שנה, עקב התעמרויות בעבודה ובהערכה שמרנית התעמרות בעבודה עולה למשק הישראלי מעל 25 מיליארד ש"ח בכל שנה.
מי הם המתעמרים?
שני שלישים מהמתעמרים בעבודה הינם הממונה הישיר או מישהו מטעמו, השאר יכולים להיות כל גורם אחר בזירת העבודה.
מי האנשים אשר עוברים התעמרות בעבודה?
התעמרות בעבודה, במדינת ישראל, כמו במדינות אחרות בעולם, היא תופעה נפוצה הפוגעת בעובדים רבים; לפחות אחד מכל ארבעה עובדים בישראל מכל העיסוקים והדרגים כולל דרגי הניהול, יסבול מהתעמרות במהלך הקריירה שלו.
התעמרות בעבודה יכולה להתרחש בכל ארגון, עסק או מקום עבודה.
למרות כמות המקרים העצומה, עד לפני זמן לא רב, כמעט כל מי שהיה קורבן להתעמרות בעבודה הרגיש שהוא היחיד שזה קורה לו, לא ידע מה לעשות והרגיש בודד, אבוד וחסר אונים. הסיבה נובעת מכך שנושא זה לא היה מדובר והיה אפוף בהסתרה והכחשה הן מצד הנפגעים שלעתים חשו בושה שדבר כזה קרה להם ובגלל סיבות נוספות, והן מצד הארגונים שלרב העדיפו להתעלם או להשתיק את התופעה.
לשמחתנו, הדברים משתנים וכיום עובדים שנקלעים למצב זה פונים לקבל עזרה ובמקביל יותר ויותר ארגונים נוקטים בפעילות למניעה ולטיפול כאשר הדברים קורים. שינוי זה קורה בשנים האחרונות מאז העלאת הנושא לסדר היום הציבורי על ידי איתן מאירי בספרו "המגפה השקטה במקומות העבודה – התעמרות, הצקה, התנכלות, התעללות פסיכולוגית" ועקב פעילותו הרבה בהוצאת הנושא לאור על ידי הקמת כנסים ארציים וייזום וביצוע מחקרים בנושא, יוזמתה של ח"כ מרב מיכאלי להצעת החוק למניעת התעמרות בעבודה, הרצאות בפני פורומים מקצועיים ברחבי הארץ ועוד.
מה אנחנו מציעים לנפגע התעמרות בעבודה?
אנחנו מציעים לנפגע התעמרות ייעוץ, ליווי ותמיכה על ידי איתן מאירי, פסיכולוג תעסוקתי וארגוני, מומחה בנושא התעמרות בעבודה וטיפול בנפגעים, מחבר הספר "המגפה השקטה במקומות העבודה", מוסמך לטיפול בהיפנוזה רפואית מטעם משרד הבריאות וכותב חוות דעת מומחה לבתי הדין. הייעוץ מספק זיהוי ואפיון הבעיה, בניית תכנית אסטרטגית לתגובה ולהתמודדות, ליווי לכל אורך הדרך ובמידת הצורך עזרה בפנייה לערכאות שיפוטיות.
מטרת הייעוץ, הטיפול והליווי
המטרה היא הפסקת הסבל, הצער והמתח המתמשך בו נמצא הנפגע ומתן כלים למטופל להחזיר לעצמו את היכולות, העוצמות ושמחת החיים. אלה יאפשרו לו חזרה לחיי עבודה וחיים אישיים מלאים ומספקים.
איך מתבצע הייעוץ?
הייעוץ הינו אישי ודיסקרטי ומספק אבחון, תמיכה, ליווי, מתן פתרונות ודרכי התמודדות מגוונים עם המצב ולפי המקרה והצורך: תרפיה (.C.B.T, היפנוזה ועוד) ייצוג מול מעסיקים וצדדים קשורים והכנת חוו"ד מומחה לבתי משפט.
קבוצת תמיכה לנפגעי התעמרות בעבודה
קבוצות התמיכה לנפגעי התעמרות בעבודה מוצעות למטופלינו בשלב שני וכשלב משלים (אך לא הכרחי) של הליווי. לאחר שטיפלנו בכל הנושאים המותאמים אישית לכל מקרה, הן מהצדדים הלוגיסטיים והן מהצדדים הרגשיים והנפשיים, ניתנת האפשרות למטופל להצטרף לקבוצת תמיכה מונחית לקבלת עזרה ותמיכה נוספות במטרה לחזור לשגרת חיים נורמטיבית ויצרנית. הקבוצה מעניקה למשתתף ממד נוסף של שיתוף ותמיכה מצד אנשים שעברו חוויות דומות לשלו.
מבנה קבוצת התמיכה: הקבוצה מונחית ומלווה על ידי פסיכולוג מומחה בתחום ומונה עד 8 משתתפים אשר חוו חוויות דומות. המפגשים בני שעתיים כל אחד, נערכים אחת לשבוע ומתקיימים בדרך כלל בשעות הערב.
כל קבוצה הינה סגורה ואין אפשרות להצטרף אליה לאחר שיצאה לדרך.