מועמד לתפקיד – האם הוא רק מרואיין או גם "מראיין"?

מועמד לתפקיד – האם הוא רק מרואיין או גם "מראיין"?

האם על המועמד לעבודה לשאול שאלות בראיון עבודה?
כשאדם מועמד למקום עבודה, טבעי שראיון העבודה הוא אכן כזה בו הוא נשאל שאלות רבות כדי לוודא התאמתו לצרכים של המקום. יחד עם זאת, צריך לזכור כי גם המועמד בוחן את מקום העבודה הפוטנציאלי, גם לו יש צרכים, רצונות והעדפות. טבעי לכן שגם הוא ירצה "לראיין" את זה שמייצג בשבילו את מקום העבודה הפוטנציאלי.

מתי לשאול?

במהלך ראיון עבודה מקצועי, לקראת סוף הריאיון המראיין ישאל את המרואיין אם יש לו שאלות. זה המקום הנכון בו המרואיין, ישאל את שאלותיו. במידה והמראיין לא עושה זאת, המרואיין יכול עתה, ורק בשלב זה אחרי שענה על כל השאלות, לבקש לשאול את שאלותיו.

איך לשאול?

בנימוס, ברוגע, מתוך כבוד לארגון ולמראיין. שאלה טובה היא שאלה קצרה – משפט שניים, שבסופם סימן שאלה. חשוב לאחר שנשאלת השאלה להקשיב בריכוז לתשובה עד תומה, ללא קטיעת דבריו של המשיב.

מה לשאול:

  • מה לדעתך הדבר הכי מאתגר בתפקיד המוצע?
  • האם יש תיאור תפקיד כתוב?
  • מהם תחומי האחריות?
  • אילו ממשקים יש לממלא התפקיד בארגון?
  • עם אילו גורמים מחוץ לארגון יש קשר?
  • במידה ואתקבל, מה יחשב כהצלחה?
  • האם נדרשת עבודה בשעות חריגות?
  • אם אתקבל, מתי אתה מעוניין שאתחיל?
  • האם יש עוד מידע שאתה צריך ממני?
  • תוך כמה זמן אני צפוי לשמוע מכם? מהו המשך התהליך?

שאלות שאסור לשאול:

  1. "מה החברה עושה?" – כי מצופה מהמועמד שיגיע לראיון עם הכנה מוקדמת, לאחר גלישה באתר החברה, לאחר שעשה עליה גוגל ואסף מידע מקדים.
  2. "אם אתקבל לחברה, מתי אוכל לצאת לחופשה?" – שאלה כזאת מצביעה על סדר עדיפויות הפוך משל המעסיק הסביר. גם שאלה  לגבי צופ'רים והטבות – דינה דומה.
  3. "התקבלתי?" – לראיון יש דינמיקה משלו והוא דורש זמן חשיבה, בדיקת ממליצים, התייעצות פנימית, ראיון מועמדים נוספים. שאלה זו מקדימה את זמנה ומראה חוסר רגישות.
  4. "מה המשכורת?" – שאלה זו לגיטימית אבל בשלב הנכון בתהליך. בראיון נבנה הקשר, האמון, הבנת מהות ותכולת התפקיד.
    ככל שהמראיין משקיע יותר זמן בתהליך מולך, כך נבנה הקשר הטוב ואז טבעי שבהמשכו יבוא המקום לשאלת השכר.
  5. "אם אתקבל לחברה, מתי אוכל לצאת לחופשה?" – שאלה כזאת מצביעה על סדר עדיפויות השונה משל המעסיק הסביר… גם שאלה לגבי צופ'רים והטבות – דינה דומה.
  6. "התקבלתי?" – לראיון יש דינמיקה והוא דורש זמן חשיבה, בדיקת ממליצים, התייעצות פנימית, ראיון מועמדים נוספים. שאלה זו מקדימה את זמנה.
  7. "מה המשכורת?" – שאלה זו לגיטימית אבל בשלב הנכון בתהליך. בראיון נבנה הקשר, האמון, הבנת מהות ותכולת העבודה. ככל שהמראיין משקיע יותר זמן בתהליך מולך, כך נבנה הקשר טוב ואז טבעי שבהמשכו יבוא המקום לשאלת השכר.

מה עוד?

  • כדאי להצטייד מראש בעט ובנייר כדי לרשום נקודות וכמובן לבקש את אישורו ("זה או. קי. שארשום לי נקודות?").

גם אם המועמד עדיין אינו משוכנע שזה מקום העבודה שהוא רוצה בו, מומלץ במשך כל הריאיון להפגין התעניינות ורצון להתקבל לעבודה. כאשר יש שני מועמדים עם נתונים דומים, המועמד שהפגין גישה חיובית וקואופרטיבית יועדף על פני מועמד ספקן וביקורתי. המועמד צריך לזכור כי הזכות לתת תשובה שלילית, שמורה גם לו.

מאת: איתן מאירי, פסיכולוג תעסוקתי וארגוני.

רכישת ספר

חדש!

הספר "התעמרות בעבודה"
לדעת - להכיר - להתמודד

This will close in 0 seconds